De kelderzwam is net als andere zwammen een onaangename aanwezigheid in huis. Helaas is hij pas te herkennen wanneer hij zichtbaar aanwezig is. In eerste instantie lijkt het misschien op een onschuldige schimmel maar de kelderzwam wordt na verloop van tijd een echte plaag in de kelder die niet zo gemakkelijk te bestrijden is. Dit kan zorgen voor veel schade in de kelder. Bij Zwamtotaal zorgen we er daarom voor dat de kelderzwam helemaal verdwijnt en u er geen last meer van heeft.

Kelderzwam bestrijden

De kelderzwam bestrijden is, net als het bestrijden van andere zwammen, echt specialistenwerk en moet zorgvuldig gebeuren. Ook het constateren van de kelderzwam is lastig werk, omdat hij niet altijd goed zichtbaar is. Wanneer u zelf aan de slag gaat, is de kans groot dat u de sporen van de zwam zelfs verder door het huis verspreidt. Hierdoor wordt het probleem alleen maar erger. Aangezien de sporen microscopisch klein zijn, zult u dit niet doorhebben. Verder is het gif dat wordt gebruikt om de kelderzwam te verwijderen zeer slecht voor uw gezondheid. Zwammen bestrijden is dus gevaarlijk werk, tenzij u een specialist bent.

Hoe wij de kelderzwam bestrijden

Bij Zwamtotaal beschikken we over specialisten die precies weten wat ze doen en wat nodig is om de zwammen te bestrijden.

  • Om te beginnen wordt de oorzaak achterhaald. Eventuele lekkages worden gedicht en het vocht in de ruimte wordt gedroogd.
  • Vervolgens moet het aangetaste hout worden verwijderd en vernietigd. Er zal ook hout aanwezig zijn dat we niet hoeven te verwijderen. Dit zal eerst goed worden geschuurd.
  • De rest van het onaangetaste hout zal worden voorbehandeld met een middel tegen de kelderzwam.
  • Het aangetaste hout wordt met gif geïnjecteerd. Dit gif doodt de kelderzwam.

Neem contact op

Verspreiding van sporen en schimmeldraden

Sporen en schimmeldraden zijn in tegenstelling tot de vruchtlichamen moeilijk zichtbaar. Dat is jammer, want deze kunnen zich zo ongemerkt door je woning verspreiden. De sporen zweven door de lucht of worden door insecten – of zelfs door verplaatsing van materialen (bijvoorbeeld bouwmaterialen) – verspreid. De sporen zijn microscopisch klein, dus voor het blote oog niet zichtbaar. De schimmeldraden hebben de taak om water en cellulose aan het hout te onttrekken. Ze voeden daar de vruchtlichamen mee. Deze groeien en maken nieuwe sporen aan. Die kunnen zich dan verspreiden naar andere ruimtes in het huis. Hierdoor kunnen andere constructies worden aangetast en blijft de kelderzwam zich verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • raamkozijnen,
  • deuren of deurlijsten,
  • houten panelen of
  • houten meubelen

Al dit soort constructies kunnen zo ernstig beschadigd raken dat ze uiteindelijk moeten worden vervangen.

Slecht voor de gezondheid

De kelderzwam is niet alleen schadelijk voor gebouwen. Naast dat balken en vloeren zwakker worden en zelfs kunnen instorten, kunnen er zich ook allerlei gezondheidsproblemen voordoen. Zo kunnen er nare ademhalingsproblemen ontstaan doordat de schimmels in de luchtwegen terecht komen. Het is dus belangrijk dat de kelderzwam direct wordt verwijderd wanneer deze wordt geconstateerd. 

Kelderzwam of huiszwam?

De kelderzwam en huiszwam worden nog weleens door elkaar gehaald maar zijn vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De kelderzwam is namelijk volledig bruin waar de huiszwam te herkennen is aan de gele of witte rand. Verder is de kelderzwam minder agressief dan de huiszwam omdat de huiszwam meer vocht nodig heeft om zich te ontwikkelen. Eén ding hebben ze echter gemeen: als ze de kans krijgen om te groeien, blijft er niets van uw hout over.

Kies voor snel, betrouwbaar en effectief

Bij Zwamtotaal beschikken we over specialisten die allerlei soorten zwamproblemen kunnen verhelpen. Wij zijn effectief, betrouwbaar en snel. Wanneer u voor ons kiest, kunt u zeker zijn van een persoonlijke en zorgvuldige aanpak. Ons hechte team ziet iedere opdracht telkens weer als een echte uitdaging. De opdrachten worden uitgevoerd met veel plezier, passie en precisie. Zo maken we Nederland dagelijks weer en stukje vrijer van houtaantasters.

Neem contact met ons op

Heeft u last van de kelderzwam of een andere soort zwam? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat uw kelder helemaal vrij van zwammen is. Zo kunt u weer volop genieten van uw kelder en alle voordelen die dat met zich meebrengt.

Neem contact op