Kelderzwam

Helaas herken je kelderzwam in huis pas als het zichtbaar aanwezig is. Met ‘zichtbaar’ bedoelen we dat je de vruchtlichamen kunt zien. Ze zijn bruin van kleur. De vruchtlichamen zijn ongeveer 3 mm dik en onregelmatig van vorm. Vochtproblemen zijn meestal de oorzaak van kelderzwam in huis, denk bijvoorbeeld aan lekkages, condens of optrekkend vocht (in de muren). Vaak ontstaat het probleem in een kelder of kruipruimte en de aantasting kan zich vervolgens gemakkelijk verplaatsen naar bovenliggende ruimtes.

 

Verspreiding van sporen en schimmeldraden

Sporen en schimmeldraden zijn in tegenstelling tot de vruchtlichamen moeilijk zichtbaar. Dat is jammer, want deze kunnen zich zo ongemerkt door je woning verspreiden. De sporen zweven door de lucht of worden door insecten – of zelfs door verplaatsing van materialen (bijvoorbeeld bouwmaterialen) – verspreid. De sporen zijn microscopisch klein, dus voor het blote oog niet zichtbaar. De schimmeldraden hebben de taak om water en cellulose aan het hout te onttrekken. Ze voeden daar de vruchtlichamen mee. Deze groeien en maken nieuwe sporen aan. Die kunnen zich dan verspreiden naar andere ruimtes in het huis.

Verder kan er in vele andere houten constructies schade ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan raamkozijnen, deuren of deurlijsten, houten panelen of houten meubelen. Al dit soort constructies kunnen zo beschadigd raken, dat ze helemaal vervangen moeten worden. 

 

Wat is een kelderzwam?

Een kelderzwam is een schimmel en schimmels in huis kunnen voor nare klachten aan de luchtwegen zorgen. Luchtweginfecties, astma en allergische reacties kunnen het gevolg zijn van (langdurige) blootstelling als men in contact komt met de kelderzwam en/of sporen van de kelderzwam inademt.

Het is daarom belangrijk dat er door de specialisten van Zwamtotaal een bestrijding uitgevoerd wordt om de kelderzwam op de juiste wijze te bestrijden.

Uw ruimte weer helemaal vrij van kelderzwammen?