Zwammen bestrijden

Zwammen bestrijden is geen gemakkelijke taak. Ze hechten zich namelijk aan vochtig hout en komen alleen los met het gebruik van grove middelen. En zelfs als ze helemaal verwijderd lijken te zijn, is er nog een kans dat de sporen zich hebben verspreid. Het begint bij de balken en eindigt met hele vloeren die worden aangetast. Houten delen verzwakken steeds meer totdat ze het begeven. Zwammen bestrijden is dus een taak voor echte professionals. Gelukkig beschikken we bij Zwamtotaal over deze professionals. Wij zorgen ervoor dat uw hout weer helemaal zwam vrij is.

Hoe wij zwammen bestrijden

Zwammen bestrijden vereist kennis en veel ervaring. Vochtige ruimtes moeten eerst worden gedroogd en het hout moet worden gekeurd. Vervolgens moet aangetast hout worden verwijderd en de aangetaste oppervlakken moeten worden schoongemaakt en worden behandeld. Als dit niet gebeurt kunnen de zwammen namelijk weer terugkomen. En dat is iets wat we koste wat het kost willen voorkomen. Wij gaan altijd te werk op een professionele, betrouwbare en effectieve manier. Bekijk onze projecten om te zien wat we al voor anderen hebben betekend. Onze werkwijze ziet er stap voor stap als volgt uit:

1. Inventarisatie

Voordat het zwammen bestrijden van start kan gaan, is er een plan van aanpak nodig. Hiervoor moet er een inspectie door een gespecialiseerde partij plaatsvinden. Zij zullen vervolgens constateren of er een aantasting aanwezig is in het gebouw. Wij kunnen u in contact brengen met de juiste partij als u dat wenst.

2. Rapportage van de inventarisatie

Het resultaat van de inventarisatie is een rapport waarin omschreven staat welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd om de problemen op de juiste manier op te lossen.

3. Slopen van aangetaste delen

Indien u houtaantasters heeft in het gebouw is dit erg vervelend. De zwam is één van de heftigste soorten en kan voor veel schade zorgen. Het is bij deze zwam vaak noodzakelijk dat de aangetaste delen worden verwijderd. Onze specialisten zijn in staat om deze ingrijpende handelingen zorgvuldig uit te voeren. Hierdoor komt er geen onnodige schade aan uw gebouw.

4. De zwam bestrijden

Na de sloop gaan we aan de slag met de bestrijding. Het is van groot belang dat de aantasting op de juiste manier wordt bestreden. Wanneer namelijk alleen de delen worden verwijderd die zijn aangetast is de kans groot dat er sporen achterblijven die het nieuwe bouwmateriaal opnieuw aantasten.

5. Heropbouw beschadigde delen

Wij hebben bouwkundige specialisten in huis die zorgen voor een prachtig herstel na de verwoestende werkzaamheden die zijn uitgevoerd om de zwammen te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van nieuwe vloerdelen, het herstellen van muren etc.  Zo ziet uw pand er weer uit als nieuw.

Verschillende soorten zwammen bestrijden

Wanneer je huis is besmet met zwammen is het belangrijk om de aangetaste objecten te verwijderen. Echter verspreiden de zwammen zich met een hoge snelheid door de rest van het huis. Dit doen ze door middel van sporen. De kans is groot, wanneer je zelf de zwammen gaat bestrijden, dat de sporen zich alsnog verspreiden. Er bestaan verschillende soorten zwammen die elk hun eigen manier van bestrijden hebben. De verschillende soorten zwammen zijn:

De kelderzwam

De kelderzwam valt onder de verzamelterm natrot. Deze zwam is niet gemakkelijk te bestrijden en komt bijna net zo vaak voor als de huiszwam. Echter groeit deze zwam op een andere locatie dan de huiszwam. Dit heeft te maken met het feit dat deze zwam meer vocht nodig heeft om te overleven. Het vocht wordt onttrokken uit de muur door middel van de strengen. Vervolgens wordt de cellulose in het hout verpulverd. De optimale omgeving voor de kelderzwam is een vochtige en warme kamer van ongeveer 23 graden. 

Kelderzwam

De huiszwam

De huiszwam staat ook wel bekend als de serpula lacrymans en is zeker geen makkelijke zwam om te bestrijden. De huiszwam ontwikkelt zich net als de kelderzwam goed in vochtige omgevingen. Zo kunnen slecht geventileerde ruimtes met een luchtvochtigheid van meer dan 70% een goed thuis vormen voor de huiszwam. Het is dan ook vaak een vochtprobleem die de groei van de huiszwammen stimuleert. De huiszwam is te herkennen aan zijn ronde of ellipsvormige vruchtlichaam.

Huiszwam

Bruinrot

Bruinrot is een proces waarbij schimmels de cellulose in het hout afbreken. Tijdens dit proces krijgt het hout  een donkerdere kleur dan normaal. Hierdoor kan scheurvorming plaatsvinden. Wanneer het hout ernstig is aangetast door bruinrot kan het in droge toestand met de hand worden verpoederd. Zoals ook het geval bij de eerder genoemde zwammen, ontstaat bruinrot in nat en vochtig hout. Deze zwam kan worden bestreden wanneer de omstandigheden van het hout zodanig veranderd dat het niet meer vochtig of nat is.

Bruinrot

Schakel Zwamtotaal in

Heeft u last van bepaalde zwammen die moeten worden bestreden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij verwijderen de zwammen op een professionele en effectieve wijze. Maak een afspraak of neem contact met ons op indien u nog vragen heeft.

Alle informatie op de website handig doorsturen of nog eens rustig nalezen?
Download onze brochure

Maak een afspraak om uw zwammen te bestrijden