Zwammen bestrijden

Het bestrijden van zwammen is geen gemakkelijke taak. Het is namelijk zo dat de zwammen zich hechten aan vochtig hout en alleen los komen met gebruik van grove middelen. Het begint bij de balken. Vervolgens worden de vloeren aangetast. Houten delen verzwakken steeds meer totdat ze het begeven. Het is dus een taak voor professionele ongediertebestrijders. Gelukkig beschikken wij hierover bij Zwamtotaal en zorgen wij ervoor dat uw hout weer helemaal zwam vrij is.

Verschillende soorten zwammen

Er bestaan verschillende soorten zwammen die elk hun eigen manier van bestrijden hebben. De verschillende soorten zwammen zijn:

Kelderzwam

De kelderzwam valt onder de verzamelterm natrot. Deze zwam is niet gemakkelijk te bestrijden en komt bijna net zo vaak voor als de huiszwam. Deze zwam groeit echter op een andere locatie. Dit heeft te maken met het feit dat deze zwam meer vocht nodig heeft om te overleven. De vocht wordt onttrokken uit de muur door middel van de strengen. Vervolgens wordt de cellulose in het hout verpulverd. De optimale omgeving voor de kelderzwam is een vochtige en warme kamer van ongeveer 23 graden. 

Alle informatie op de website handig doorsturen of nog eens rustig nalezen?
Download onze brochure

De huiszwam

De huiszwam staat ook wel bekend als de serpula lacrymans en is zeker geen makkelijke zwam om te bestrijden. De huiszwam ontwikkelt zich net als de kelderzwam goed in vochtige omgevingen. Zo kunnen slecht geventileerde ruimtes ruimtes met een luchtvochtigheid van meer dan 70% een goed thuis vormen voor de huiszwam. Het is dan ook vaak een vochtprobleem die de groei van de huiszwammen stimuleert. De huiszwam is te herkennen aan zijn ronde of ellipsvormige vruchtlichaam.

Bruinrot

Bruinrot is een proces waarbij schimmels de cellulose in het hout afbreken. Tijdens dit proces krijgt het hout  een donkerdere kleur dan normaal. Hierdoor kan scheurvorming plaatsvinden. Wanneer het hout ernstig is aangetast door bruinrot kan het in droge toestand met de hand worden verpoederd. Zoals ook het geval bij de eerder genoemde zwammen, ontstaat bruinrot in nat en vochtig hout. Deze zwam kan worden bestreden wanneer de omstandigheden van het hout zodanig veranderd dat het niet meer vochtig of nat is.

Hoe bestrijden wij zwammen?

Het bestrijden van zwammen vereist kennis en veel ervaring. Vochtige ruimtes moeten eerst worden gedroogd en het hout moet worden gekeurd. Vervolgens moet aangetast hout worden verwijderd en de aangetaste oppervlakken moeten worden schoongemaakt en worden behandeld. Als dit niet gebeurt kunnen de zwammen namelijk weer terugkomen. En dat is iets wat we koste wat het kost willen voorkomen! Benieuwd hoe deze bestrijding eruitziet? Bekijk het filmpje hieronder.

 

Schakel Zwamtotaal in

Heeft u last van bepaalde zwammen die moeten worden bestreden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij verwijderen de zwammen op een professionele en effectieve wijze. Maak een afspraak of neem contact met ons op indien u nog vragen heeft.

Maak een afspraak om van uw zwammen af te komen