Bruinrot is een van de meest voorkomende houtaantastingen in huizen. Het is te herkennen aan de vieze, bruingele verkleuring die in het beginstadium optreedt. Daar komt ook de naam vandaan. Uiteindelijk worden de cellen van het hout afgebroken waardoor het hout sterk in kwaliteit afneemt. Als je bruinrot te lang onbehandeld raakt wordt de verkleuring steeds donkerder totdat het uiteindelijk zwart is. Het aangetaste hout wordt uiteindelijk zo zwak dat het met je handen te verkruimelen is. Uiteraard verliest het daarbij het dragend vermogen waardoor constructies zelfs kunnen instorten. Zorg daarom dat je snel actie onderneemt wanneer je bruinrot aantreft.

Bruinrot zorgt voor scheuren in het hout

Een ander kenmerk van bruinrot zijn de scheuren die dwars op de vezelrichting van het hout lopen. In hout van grotere afmetingen ontstaan zelfs scheuren die loodrecht op de vezelrichting staan. Hierdoor ontstaan kubusvormige patronen en wordt daarom ook wel ‘kubisch’ rot genoemd.

Bruinrot is niet altijd even makkelijk om te zien en dus vaak ook lastig om te ontdekken en herkennen. Wanneer de schimmel zichtbaar is, is het vaak al in een vergevorderd stadium. Belangrijk is om te letten op de kleur van het hout, wanneer hout donkerbruin of zwart van kleur is, kan dat duiden op bruinrot. In dit stadium is de samenstelling van het hout anders en kan het door erop te wrijven in poeder veranderen.

Neem contact op

Betrouwbaar, effectief en snel

Dat is wat u te wachten staat als u ervoor kiest om uw bruinrot door ons te laten verwijderen. Wij beschikken namelijk over een sterk team met jarenlange ervaring in het verwijderen van allerlei soorten zwammen. U kunt een precieze en persoonlijke aanpak verwachten. Wij maken Nederland graag een stukje vrijer van bruinrot en andere houtaantasters! Heeft u last van bruinrot en komt u er niet vanaf? Neem gerust contact met ons op. We bekijken uw situatie en zorgen voor een passende oplossing die uw locatie weer vrij maakt van bruinrot. 

kelderzwam bestrijden

Neem contact op

Bruinrot behandelen en voorkomen

Wanneer bruinrot aanwezig is in uw woning is het verstandig om deze zo snel mogelijk weg te werken. Bij Zwamtotaal beschikken we over een deskundig team dat efficiënt en gericht te werk gaat. Wij zullen eerst vaststellen waar het probleem zich bevindt. Soms is de bruinrot verder verspreid dan u in eerste instantie zelf kunt zien. Wij brengen volledig in kaart waar het probleem zit en behandelen de bruinrot vervolgens zodat het helemaal verdwijnt. 

Uiteraard kijken wij verder dan alleen het verwijderen van het bruinrot. Wij zorgen er ook voor dat de omstandigheden rondom de houttoepassing zodanig worden verbeterd dat ook de oorzaak wordt weggenomen. Redenen voor het ontstaan van bruinrot zijn:

  • Een lekkage
  • Optrekkend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Andere natte omstandigheden

U kunt er dus zeker van zijn dat het bruinrot volledig weg is en niet zomaar meer terugkomt wanneer u Zwamtotaal inschakelt. 

Uw ruimte weer helemaal vrij van bruinrot?