Bruinrot

Bruinrot is een door schimmels veroorzaakte aantasting van hout. Bij deze schimmels worden door het afbreken van cellulose en hemicellulose de wanden van de houtcellen vernietigd. Het hout krijgt hierbij een donkere verkleuring die in een vergevorderd stadium tot bijna zwart kan overgaan. Door de aantasting van de celstructuur verliest het hout zijn samenhang. Sterk aangetast hout laat zich makkelijk tot poeder wrijven.

 

Scheuren in het hout

Een ander kenmerk van bruinrot zijn de scheuren die dwars op de vezelrichting van het hout lopen. In hout van grotere afmetingen ontstaan zelfs scheuren die loodrecht op de vezelrichting staan. Hierdoor ontstaan kubusvormige patronen, bruinrot wordt daarom ook wel ‘kubisch’ rot genoemd.

Bruinrot is moeilijk om te zien en dus ook om te ontdekken. Wanneer de schimmel zichtbaar is, is het vaak al in een vergevorderd stadium. Belangrijk is om te letten op de kleur van het hout, wanneer hout donkerbruin of zwart van kleur is, kan dat duiden op bruinrot. In dit stadium is de samenstelling van het hout anders en kan het door erop te wrijven in poeder veranderen.

Een ander kenmerk is dat er vaak een kubusvormig patroon zichtbaar is in het hout. De bestrijding van bruinrot begint met het opsporen van de oorzaak. Meestal ligt de oorzaak in lekkages of zijn doorslaande muren en vochtige muren door optrekkend vocht de bron van de problemen

Uw ruimte weer helemaal vrij van bruinrot?