Ratten in kruipruimte

Ratten in de kruipruimte

Een kruipruimte trekt maar al te vaak ratten aan, het is een ideale schuilplaats voor deze knaagdieren. Dat komt doordat de kruipruimte meestal donker, vochtig en een snelle looproute naar voedsel is. Ratten zijn nachtdieren, de kans dat u een levende rat ziet, is dan ook erg klein. Het is echter wel belangrijk om deze dieren op tijd te signaleren, zodat een rattenplaag voorkomen kan worden.

Ratten in de kruipruimte signaleren

Ratten laten sporen achter, waardoor u hun aanwezigheid kunt opmerken. Wanneer er ratten in de kruipruimte aanwezig zijn, komt u daar meestal pas achter als ze in de ruimtes erboven, zoals een voorraadkelder, sporen achter laten. De volgende signalen kunnen duiden op ratten in de kruipruimte:

  • knaagschade
  • uitwerpselen
  • buiksmeer
  • penetrante geur
  • rattenhol of rattennesten

Hoe komen ze in de kruipruimte terecht?

Ratten kunnen in een kruipruimte en spouwmuur komen via openingen in de buitenmuur. Bijvoorbeeld door gaten, scheuren of ventilatieroosters. Ook kunnen ratten door rioolproblemen in de kruipruimte terecht komen. Door een kapotte rioolbuis vinden de ratten een weg naar binnen. Het is van groot belang om eerst goed in kaart te brengen hoe de beestjes binnenkomen, daar kunnen wij u bij helpen door eerst een grondige inspectie uit te voeren. Eenmaal in een kruipruimte is het goed vertoeven voor de ratten. Ze kunnen zich er goed verschuilen en zitten er vaak warm en droog. Vanuit de kruipruimte bewegen de ratten zich gemakkelijk naar andere ruimtes. En dan vooral naar ruimtes waar voedsel te vinden is, zoals een keuken of voorraadkast.

Zijn ratten in de kruipruimte gevaarlijk?

Ratten kunnen veel schade aanrichten, juist ook in de kruipruimte. De beestjes kunnen aan de elektra kabels gaan knagen en kortsluiting of brand veroorzaken. Lopen er ook waterleidingen door de kruipruimte of is er isolatiemateriaal aanwezig, dan is de kans groot dat de ratten daar ook hun tanden in zetten. In bewoonde situaties is er vrijwel altijd sprake van schade en vervuiling door uitwerpselen en buiksmeer. Daarbij kunnen ratten ook ernstig ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden.

Waar knagen ratten aan?

De tanden van ratten groeien altijd. Ratten knagen daarom aan allerlei materialen om hun tanden te slijpen. Ze knagen aan hout, kabels, plastic, papier en zelfs metaal. Ze knagen ook aan voedselverpakkingen, meubels en andere huishoudelijke items. Ratten knagen ook aan planten, waardoor ze schade kunnen veroorzaken aan tuinen en gewassen. Als je ratten in je kruipruimte hebt, is het belangrijk om alle voedsel en afval goed op te ruimen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen gaten of openingen in de kruipruimte hebt waar de ratten doorheen kunnen komen.

Ratten in kruipruimte bestrijden en voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom ligt onze focus, naast het oplossen van het actuele probleem, op het voorkomen van ratten in de toekomst. Door de juiste maatregelen te nemen, voorkomen we dat ratten uw woning of bedrijfspand binnen kunnen komen. U kunt denken aan het dichten van naden en kieren, het opschonen van de kruipruimte en het aanbrengen van ratten-werende-ventilatieroosters. Heeft u op dit moment last van ratten in de kruipruimte of wilt u preventieve maatregelen nemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem direct contact op