Houtworm bestrijden

Er bestaan verschillende soorten houtwormkevers, maar de gewone Houtwormkever en de Grote Houtwormkever zijn de meest voorkomende soorten. De larven van deze kevers zijn schadelijk voor (onbehandelde) houten voorwerpen. Houtworm bestrijden is daarom zeer belangrijk. Hout dat behandeld is, laat de houtworm (meestal) met rust.

Hoe ontstaat een houtwormplaag

De volwassen houtwormkever legt haar eitjes op/in het hout. Wanneer de eitjes uitkomen, boren de larven zich direct in het hout. Om te groeien eten de larven hout. Ze boren lange gangen in het hout, meestal in de bovenste, zachte lagen. De houtwormlarven kunnen tot wel tien jaar lang in het hout zitten, waarna ze zich verpoppen. Als volgroeide houtwormkever komen ze uit het hout tevoorschijn, hierbij laten ze een rond gaatje achter in het hout, de uitvliegopening. De volwassen kevers paren, waarna de vrouwtjes hun eitjes weer op het hout leggen. Een houtwormplaag is binnen de kortste keren een feit.

Houtworm tast de draagkracht van houtwerk aan, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Houten draagconstructies, maar ook houten meubels en vloeren worden niet ontzien. Schade door houtworm bestaat vooral uit verzwakking van de constructie, doordat de houtwormlarven honderden gangen boren in het hout. Draagconstructies worden hierdoor uiteindelijk onbetrouwbaar en er dreigt instortingsgevaar. Om meer schade door houtworm en hoge herstelkosten te voorkomen, is houtworm bestrijden noodzakelijk.

Hoe herken je houtworm?

Je weet dat je last van houtworm hebt als je allemaal kleine, ronde gaatjes in het hout ziet van enkele millimeters breed. Dit zijn zogenoemde ‘uitvliegopeningen’ in het hout die ontstaan nadat de volwassen houtwormkevers uitvliegen. Als er boormeel uit de gaatjes komt, heb je last van actieve houtworm in hout. Dit zijn kleine hoopjes zaagsel die achterblijven tijdens het uithollen van de uitvliegopeningen door houtworm. Houtworm laat zich niet gauw zien, maar als je een klein, wit wormpje van een paar millimeters groot ziet, moet je je toch zorgen gaan maken. Kortom, houtworm in hout herken je zo:

  • Kleine gaatjes in het hout, ook wel de uitvliegopeningen;
  • Boormeel onder de uitvliegopeningen;
  • Eitjes van houtworm, houtwormlarven of volwassen houtwormkervers.

Voor de bestrijding is het belangrijk of er sprake is van houtworm of boktor, een ander houtborend insect. De leefwijze en dus ook de bestrijding van boktor verschilt op cruciale punten van het bestrijden van houtworm. Houtworm bevindt zich net onder het oppervlak van het hout, terwijl boktor hout tot in de kern aantast. De uitvliegopeningen van houtworm zijn kleiner dan die van boktor en de gaatjes van houtworm zijn rond van vorm, terwijl boktor ovale gaatjes in hout achterlaat.

Houtworm laten bestrijden door Zwamtotaal

Onze naam zegt het eigenlijk al, bij zwamtotaal zorgen wij voor de totale aanpak van het probleem. Wij bestaan uit een hecht team van specialisten die het als een uitdaging zien om Nederland dagelijks weer een stukje vrijer te maken van houtaantasters. Dit gebeurt met veel plezier, passie en precisie.

Onze werkwijze staat bekend om de volgende drie punten:

  • Effectiviteit
  • Betrouwbaarheid
  • Snelheid

Bij Zwamtotaal hebben we al jarenlange ervaring met het bestrijden van houtwormen. Als u contact met ons opneemt, is ook bij u het probleem snel opgelost. Klik dus snel op de groene knop onderaan de pagina!

Uw ruimte weer helemaal vrij van houtworm?