Houtworm herkennen: hoe doe je dat

Houtworm op tijd herkennen is belangrijk, je kunt er een hoop schade mee voorkomen. Volg ons advies om houtworm te herkennen en voorkom dat dit ongedierte jouw pand (nog verder) van binnenuit opvreet.

Neem contact op

Wat is houtworm?

Als we het hebben over ‘houtworm’, dan spreken we over de larven van houtaantastende kevers. De meest beruchte zijn de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever en de spinthoutkever. Ook de huisboktor is een houtaantastende kever, maar de larven worden ‘boktor’ genoemd.

Houtworm larven

Zo herken je de houtworm

Houtworm kan jaren in je woning of pand zitten. Dat komt omdat deze larven wel vijf jaar oud kunnen worden voor ze als volwassen kever uitvliegen. Biedt de omgeving voldoende gunstige omstandigheden, dan kunnen ze zelfs tien jaar of langer in het hout verblijven. Dankzij de lange leeftijd kan houtworm jarenlang onopgemerkt blijven. Zeker als de larven in de zolder of de kruipruimte zitten: dit zijn namelijk ruimtes waar mensen niet vaak komen. Een periodieke controle is dan ook aan te raden: je kunt een houtwormplaag dan op tijd opmerken en verdere escalatie voorkomen.

 

Schade door houtworm

1. Gaatjes in het hout

De makkelijkste manier om houtworm te vinden, is door alle houten constructies op gaatjes te controleren. Als je daar ronde gaatjes van gelijke grootte in ziet zitten, dan mag je gerust aan houtworm denken.

2. Geluid uit het hout

Als je bij een houten constructie staat, kun je een zacht geknaag horen. De larven brengen dit geluid voort als ze van het hout eten. Je kunt er dan zeker van zijn dat de houtworm actief is.

3. Zaagsel gevonden

Controleer of er zaagsel ligt onder de gaatjes in het hout. Dit is het zogenaamde boormeel dat vrijkomt als de larven in het hout knagen. Je weet dan in feite nog niets, want hoe lang ligt dit boormeel er al? Leg een vel wit of zwart papier onder de gaatjes en wacht een week. Ligt er nieuw zaagsel op? Dan zijn de larven nog actief. Ligt er geen nieuw zaagsel, maar zie je wel overal gaatjes laat het dan voor de zekerheid wel controleren door een deskundige.

4. Uitwerpselen van de Houtworm

U kunt de houtworm ook herkennen door de uitwerpselen wat hij achterlaat. Deze uitwerpselen noemen we boormeel. Zodra er kleine hoopjes boormeel aanwezig zijn weet u dat er ook houtwormen zijn. Vaak zijn deze uitwerpselen te vinden op de vloer onder de plek waar de houtworm aanwezig is. Boormeel lijkt op klein korrelig zaagsel.

5. Houtwormkever gesignaleerd

Als je levende houtwormkevers rond ziet kruipen, dan is de kans groot dat er ook houtworm in je pand zit. Je kunt de kevers verwijderen en/of opsluiten in een goed afgesloten doos. Wanneer een houtworm deskundige komt, kun je deze kevers laten zien.

Gewone houtwormkever

Controleer deze plekken

De zoektocht naar houtworm begint bij de houten constructies in je woning of pand. Je kunt dan het volgende onderdelen inspecteren:

  • (Parket-)vloeren
  • Balken
  • Trappen
  • Deuren
  • Raamkozijnen
  • Panelen
  • Meubels
  • Kunstwerken
  • Manden en kisten
  • Brandhout

Heb je een houten schuur of tuinhuisje? Dan kan het geen kwaad om deze ook te controleren op houtworm of op kruipende kevers.

Verschillende soorten houtworm

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten houtwormen. Deze twee soorten zijn de gewone houtworm en de grote houtworm. Zoals de naam al zegt verschillen deze houtwormen in formaat. De gewone houtworm heeft een lichaam met een lengte van ongeveer 6 millimeter. De grote houtworm heeft een groter lichaam met een lengte van 11 millimeter.

Afspraak maken voor houtworm inspectie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een expert in te schakelen als je de aanwezigheid van houtworm vermoedt. Tijdens de inspectie zal hij u vertellen wat zijn bevindingen zijn, ook zal hij een rapportage schrijven met daarin het juiste advies. Met dit plan van aanpak kan verdere actie worden ondernomen, daar helpen we je mee. Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een inspectie, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op