De gewone houtwormkever 

De gewone houtworm (Anobium punctatum Degeer) is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen. Onder de gewone houtworm verstaan wij de larve van de houtwormkever. Deze larven leven ca. 3 jaar in het hout en kunnen door hun vreterij aanzienlijke schade aanrichten. Ze zijn niet kieskeurig wat houtsoort betreft; praktisch alle houtsoorten kunnen worden aangetast.

Kevers ondergaan een ontwikkeling in 4 stadia: ei–larve–pop–adult. De tijd die de larve in het hout doorbrengt, bedraagt gemiddeld 3 jaar. Als de kever het hout verlaat, ontstaat een ronde uitvliegopening met een doorsnede van 1-2 mm. Nieuwe uitvliegopeningen en vers boormeel duiden op een actieve aantasting van het hout.

Uiterlijke kenmerken:

  • Donkerbruin van kleur
  • Langwerpig, gestreept lijft
  • De kop lijkt op een monnikskap


De gewone houtkever

Schade door larven

Het zijn enkel de larven die  aanzienlijke schade kunnen aanrichten. De schade vindt zowel plaats in naald- als loofhout dat in gebouwen verwerkt is. Niet alleen houten balken en constructies kunnen worden aangetast, ze zorgen ook voor schade in meubels en andere objecten. Voor u overgaat op een houtwormbestrijding, is het van belang om eerst na te laten gaan of de sterkte van het hout nog voldoende is. Houtwerk van onvoldoende sterkte moet vervangen worden.

Neem contact op