De gewone houtwormkever
De gewone houtworm (Anobium punctatum Degeer) is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen. Onder de gewone houtworm verstaan wij de larve van de houtwormkever. Deze larven leven ca. 3 jaar in het hout en kunnen door hun vreterij aanzienlijke schade aanrichten. Ze zijn niet kieskeurig wat houtsoort betreft; praktisch alle houtsoorten kunnen worden aangetast.
Kevers ondergaan een ontwikkeling in 4 stadia: ei–larve–pop–adult. De tijd die de larve in het hout doorbrengt, bedraagt gemiddeld 3 jaar. Als de kever het hout verlaat, ontstaat een ronde uitvliegopening met een doorsnede van 1-2 mm. Nieuwe uitvliegopeningen en vers boormeel duiden op een actieve aantasting van het hout.
Uiterlijke kenmerken:
- Donkerbruin van kleur
- Langwerpig, gestreept lijft
- De kop lijkt op een monnikskap
Schade door larven
Het zijn enkel de larven die aanzienlijke schade kunnen aanrichten. De schade vindt zowel plaats in naald- als loofhout dat in gebouwen verwerkt is. Niet alleen houten balken en constructies kunnen worden aangetast, ze zorgen ook voor schade in meubels en andere objecten. Voor u overgaat op een houtwormbestrijding, is het van belang om eerst na te laten gaan of de sterkte van het hout nog voldoende is. Houtwerk van onvoldoende sterkte moet vervangen worden.