Huiszwam

De huiszwam kan ernstige schade aan de structuur van gebouwen veroorzaken. Deze schimmel maakt houtstructuren namelijk week en de aantasting kan zich zelfs door muren verplaatsen. De woning kan hierdoor onstabiel worden. Huiszwammen kunnen ook kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Waar komt u de huiszwam tegen?

De huiszwam, ook bekend als serpula lacrymans, gedijt goed in vochtige omgevingen. Hij kan bijvoorbeeld voorkomen in ruimtes die slecht geventileerd zijn of een luchtvochtigheid van meer dan 70% hebben. De kruipruimte is een ruimte waar de zwammen vaak actief zijn. Meestal is er dan ook een onderliggend vochtprobleem dat de groei van de huiszwammen veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld optrekkend vocht of een lekkage van een waterleiding of afvoer zijn. Je kunt deze zwam herkennen aan het ronde of ellipsvormige vruchtlichaam en de oranje/bruin/rode kleur met een witte buitenrand.

Aangezien de huiszwam de cellulose van het hout aantast, wordt het hout week en gaat het rotten. Cellulose is namelijk een hoofdbestandsdeel van hout. Dit zorgt ervoor dat hele houtconstructies die aangetast zijn door huiszwam, onstabiel kunnen worden. De schimmel kan ook pleister- en metselwerk aantasten. Bovendien is een huiszwam in staat om zich door muren heen te verplaatsen, hierdoor is het mogelijk dat de zwam ook in naastgelegen woningen/panden aanwezig is.

 

 

Huiszwammen betekenen niet alleen een gevaar voor de structuur van een gebouw. Ook voor de gezondheid kunnen ze heel wat gevolgen hebben. Zo kunnen deze schimmels onder meer luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Personen die allergisch zijn aan schimmels kunnen te maken krijgen met ontstekingen aan de longblaasjes.

Huiszwam bestrijden

Het verwijderen van het vruchtlichaam van de huiszwam volstaat niet om de aantasting te stoppen. Ook de sporen en schimmeldraden moeten vernietigd worden, anders zal het probleem niet opgelost zijn. Om de verspreiding van de huiszwam te vertragen kan je voor meer ventilatie zorgen en de vochtbron (bijvoorbeeld een lek) verwijderen. Dit vertraagt de verspreiding van de schimmel, maar daarmee is hij nog niet verwijderd.

Het is daarom belangrijk dat er door de specialisten van Zwamtotaal een bestrijding uitgevoerd wordt om de huiszwam op de juiste wijze te bestrijden.

Uw ruimte weer helemaal vrij van huiszwammen?