Zo bestrijdt u schimmels in huis

Net als zwammen zijn ook schimmels in huis is iets wat niemand wil. Het is niet alleen smerig maar kan ook schadelijk zijn voor uw luchtwegen. Deze schimmels komen veelal voor op vochtige locaties in het huis. Denk hierbij aan de badkamer, douche en slaapkamer. Als u deze blog leest is de vraag voor u waarschijnlijk niet hoe kom ik eraan, maar hoe kom ik ervan af. Dat gaan we u haarfijn uitleggen. 

Zorg voor goede ventilatie

Als er iets is waar schimmels in huis niet van houden is het frisse lucht. Ze houden echter wel van locaties met een hoog vochtgehalte. Zorg er daarom voor dat u voldoende frisse lucht binnen krijgt om problemen omtrent vocht te voorkomen. De hoeveelheid ventilatie in een huis verschilt per huis. Dit heeft voornamelijk te maken met wanneer het huis is gebouwd. Zo hebben oudere huizen veelal natuurlijke ventilatie. Relatief nieuwe huizen hebben echter vaak mechanische ventilatie. Hierbij zorgt een ventilatiesysteem ervoor dat er vervuilde lucht wordt afgevoerd. Frisse lucht komt vervolgens binnen via de ramen en roosters.

Breng anti-schimmelverf aan in huis

Voorkomen is beter dan genezen, en dan is precies wat u doet wanneer u anti-schimmelverf aanbrengt in huis. Deze verf kunt u aanbrengen in ruimtes die slecht te ventileren zijn of extreem vochtig zijn, zoals de badkamer of het washok. Dit is echter geen middel of schimmel te verwijderen. Probeer dus niet over de schimmels heen te verven. Wanneer er zwarte schimmelplekken aanwezig zijn dienen deze eerst te worden verwijderd. Muren en plafonds met anti-schimmelvef hebben een kleinere kans op schimmelvorming. 

Ga op zoek naar het ‘echte’ probleem

Vaak duidt de aanwezigheid van schimmels in huis op een groter probleem dan u in eerste instantie zou denken. Denk hierbij aan:

  • Lekkages
  • Optrekkend vocht
  • Koudebruggen

Wanneer er op meerdere plekken in het huis sprake is van schimmel is het handig om een specialist in te schakelen. De specialist kan erachter komen wat de oorzaak van de schimmel is en hier de nodige oplossingen voor bedenken.

Algemene tips om schimmels in huis te bestrijden

U weet inmiddels hoe schimmels ontstaan en wat er moet gebeuren om de schimmels in huis te bestrijden. Enkele algemene tips die hier nog op aansluiten zijn:

  • Zorg voor de mogelijk om lucht door te laten stromen, hierdoor kan vocht weg
  • Wanneer u kookt, zorg dan voor extra ventilatie
  • Haal kalk en vuil zo snel mogelijk weg. Dit voorkomt dat schimmels zich gaan hechten

Een specialist nodig? Neem contact met ons op

Zijn de schimmels bij u in huis zo hardnekkig dat deze tips niet voldoende zijn om ze weg te krijgen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen ervoor zorgen dat uw huis weer schimmelvrij is.

Neem contact op