Huiszwam bestrijden

Aangezien de huiszwam schadelijk is voor uw gezondheid en de woning, is het logisch dat de huiszwam bestrijden grote prioriteit heeft. Deze creatie van moeder natuur is vaak de hoofdoorzaak van verzwakte houtconstructies in huizen en gebouwen. De zwam groeit het best in vochtige locaties waar het niet al te koud is. Dit klinkt niet erg prettig en dat is het ook niet. Wanneer er huiszwammen in één of meerdere van uw kamers wordt aangetroffen aarzel dan niet om deze direct te bestrijden!

Hoe kunt u de huiszwam herkennen?

Een huiszwam bestrijden gaat lastig als u de huiszwam niet kunt herkennen. Het herkennen is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer er enkel microscopisch kleine sporen en beginnende schimmeldraden aanwezig zijn is dit namelijk met het blote oog bijna niet te zien. Tenzij je een specialist bent. Wanneer de vruchtlichamen zich al hebben ontwikkeld is het echter een ander verhaal. Dan is de huiszwam te herkennen aan de brede en bruine plakken met dikke witte randen

Huizwam

Het vruchtlichaam van de huiszwam is ongeveer een centimeter dik. Daarnaast hangen er roodbruine schimmeldraden aan de vruchtlichamen, wat de wortels zijn van de vruchtlichamen. Twijfelt u of er huiszwam aanwezig is? Laat het dan door onze specialisten bekijken. Het is namelijk van belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Hoe ontstaat de huiszwam en waar komt hij voor?

De huiszwam ontstaat vaak door een combinatie van meerdere oorzaken. Wanneer de oorzaken helder zijn, wordt het ook makkelijker om de huiszwam te bestrijden. Een van de hoofdoorzaken is een slechte ventilatie. Daarnaast houdt de schimmel van donkere plekken dus weinig lichtinval draagt er ook aan bij. Het is al eerder genoemd, maar een andere factor die bijdraagt aan het ontstaan van de huiszwam is vocht. De schimmel vindt vochtige plekken heerlijk. Vochtig is natuurlijk een vaag begrip dus houd rekening met een luchtvochtigheid van 70% of hoger. De huiszwam houdt ook van warme temperaturen. Simpel gezegd is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, des te sneller de huiszwam zich ontwikkelt. Kort samengevat hebben de volgende factoren invloed op het ontstaan van de schimmel:

 • Slechte ventilatie
 • Donkere plekken waar weinig lichtinval aanwezig is
 • Vochtige plekken met een luchtvochtigheid van 70% of meer
 • Warme temperaturen

Welke gevolgen heeft de huiszwam?

Het is meer dan alleen een onprettig gezicht wanneer er huiszwammen aanwezig zijn in uw  huis of gebouw. Het is namelijk ook slecht voor uw gezondheid en de bouwkundige staat van het gebouw.

Gezondheidsrisico’s

De huiszwam is in staat om schimmelsporen te verspreiden wat slecht is voor de gezondheid. Wanneer deze schimmelsporen worden ingeademd kan dit diverse klachten opleveren. Hierbij kunt u denken aan problemen met uw luchtwegen, wat op zijn beurt resulteert in een slechte ademhaling. Niet bepaald ideaal dus. Naast klachten met betrekking tot de ademhaling, kunnen ook de volgende lichamelijke klachten ontstaan. Deze lichamelijke klachten kunnen zijn:

 • Jeuk
 • Irritatie van de huid
 • Eczeem
 • Allergieën

Bouwkundige staat gebouwen

Naast het feit dat huiszwam schadelijk is voor uw gezondheid is het ook schadelijk voor de gezondheid van uw huis of gebouw. Het tast namelijk de cellulose van het hout aan. Cellulose is één van de hoofdbestandelen van het hout. De structuur van het hout wordt dus onstabiel. Naast hout kan de schimmel ook pleister en metselwerk aantasten en kan de aantasting zich verplaatsen door muren. Dit kan de stabiliteit van het gebouw nog verder in gevaar brengen. In het ergste geval wordt uw woning onbewoonbaar verklaard.

Hoe kunt u de huiszwam bestrijden?

Het is dus een vervelend verschijnsel, zo’n huiszwam. Maar er is ook licht aan het eind van de tunnel. De huiszwam kan door onze specialisten namelijk prima worden bestreden, ook al is het niet zo makkelijk als dat het klinkt. Simpelweg het vruchtlichaam verwijderen is namelijk niet voldoende. De schimmeldraden en de sporen moeten worden vernietigd. Gebeurt dit niet, dan zal de huiszwam weer terugkeren. De huiszwam bestrijden is een specialistisch werk en er wordt aangeraden om een bedrijf hiervoor in te huren.

Wat kost het om de huiszwam te laten bestrijden?

Wanneer u last heeft van de huiszwam en deze wilt laten verwijderen is het logisch dat u wilt weten wat dit gaat kosten. Het is echter lastig om een concrete prijs te noemen,aangezien de prijs verschilt per situatie. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs zoals:

 • Hoe lang de huiszwam al aanwezig is
 • Hoe heftig het probleem precies is
 • De oppervlakte van het huis of gebouw

Zwamtotaal staat voor u klaar

Als u hier bent belandt is de kans groot dat u te maken heeft met de huiszwam in uw woning, gebouw of omgeving. Bij Zwamtotaal verwijderen we de huiszwam op een effectieve, betrouwbare en snelle manier. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan voor u klaar!